A 2012-ben alapított Örökség Kultúrpolitikai Intézet egyik kiemelt célja a magyar kultúra sokszínűségének bemutatása, a gazdag magyar kultúrkincs megőrzése, valamint megismertetése, és ezáltal a magyar kulturális identitás megerősítése. Az intézet a fenti célok elérése érdekében 2021-ben Kultúrvízió címmel indított online sorozatot, melyben öt kulturális esemény, illetve előadó-művészeti produkció audiovizuális rögzítésére, majd online közzétételére került sor.

A különböző, színvonalas koncertek a kápolnásnyéki Halász-kastéllyal kötött szoros együttműködésnek köszönhetően valósultak meg. Az eseményeket az Örökség Kultúrpolitikai Intézet 2021-ben folyamatosan publikálta a közönségnek, a felvételek jelenleg is megtekinthetők az intézet hivatalos weboldalán és YouTube-csatornáján.

A sorozat első alkalmán, 2021 májusában Bartek Zsolt klarinétművész és Papp Tímea hárfaművész komolyzenei előadását publikálták. A videóban a nagyszerű zeneszerző, Johann Sebastian Bach legszebb dallamai csendültek fel a klarinét és a hárfa jóvoltából. A felvételt itt tekintheti meg: Bach Mindenkié.

A sorozat következő állomásán Rákász Gergely koncertorgonista Lords of the Organ – Castle Edition című előadását tették közzé. A felvételből kiderül, hogy Rákász Gergely művészien ötvözte koncertjén a klasszikus zenét a show és a performansz elemeivel. A felvétel ezen a linken érhető el: Rákász Gergely koncertorgonista.

Harmadjára a Savaria Barokk Együttes szabadtéri koncertjét publikálták. A La donna abbandonata – Elhagyott asszonyok című barokk előadás Jónás Krisztina és Ducza Nóra szopránénekesnők közreműködésével valósult meg. A Németh Pál vezette együttes kápolnásnyéki koncertjét augusztus 18-tól, szerdától tekinthette meg online a közönség. A barokk koncertet itt tekinthetik meg: Savaria Barokk Együttes.

A sorozat negyedik alkalmán Keresztury-Albert Zsolt Hétköznapok a Pusztában című koncertjét tették közzé. A zeneszerzői estről készült felvétel az alábbi linken érhető el, a koncerten a zongora- és kamaraművek előtt a kapcsolódó népdalokat autentikus formában is meghallgathatja a közönség: Keresztury-Albert Zsolt: Hétköznapok a Pusztában.

A sorozat utolsó alkalmán, október 13-án a Tercina együttes munkásságával ismerkedhetett meg a nagyérdemű. A Kállay Katalin, Vitárius Piroska és Győri István alkotta háromtagú régizenei formáció Encore című koncertjén a kora barokktól a romantikáig csendültek fel a művek. A videót a linkre kattintva nézhetik meg: Tercina együttes.

Nyitókép: Kultúrvízió 4. – Keresztury-Albert Zsolt: Hétköznapok a Pusztában. Képek forrása: Örökség Kultúrpolitikai Intézet