Szász Attila Örök tél című filmjét is bemutatják az Európa emlékezete elnevezésű háromnapos, kedd este kezdődött filmszemlén, amelyet egy népszerű lengyelországi filmfesztivál társrendezvényeként szerveznek az Európai Parlamentben.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek európai parlamenti frakciója kezdeményezésére rendezett szemlének több magyar mozzanata is van – nyilatkozta Arkadiusz Golebiewski lengyel filmrendező, a rendezvénysorozat szervezője.

Az Örök tél szerda esti vetítését Zdzislaw Krasnodebski lengyel szociológus, európai parlamenti képviselő előadása vezeti be. Csütörtökön a lengyel–magyar barátság patrónusának tartott Waclaw Felczak történészprofesszorról, legendás második világháborús futárról szóló dokumentumfilmet is bemutatják Beata Netz rendezésében.

A koronavírus-járvány miatt online rendezett, az NNW honlapján, a Europe's Memory film Festival – Festiwal NNW cím alatt angol fordításban is figyelemmel kísérhető az európai parlamenti filmszemle.

Csütörtökön pódiumbeszélgetést is tartanak a közép-európai nemzetek 20. századi tapasztalatainak hatásáról Európa jövőjére, ezen mások mellett Rosonczy-Kovács Mihály történész, elemző és Wojciech Roszkowski lengyel történészprofesszor vesz részt.

A fesztivált – amelynek Arkadiusz Golebiewski az igazgatója – több éve az észak-lengyelországi Gdyniában tartják, a gdyniai fesztivál társrendezvénye, és az utóbbi években több magyar alkotót is vendégül látott.

Szász Attila alkotása idén szeptemberben elnyerte a gdyniai fesztivál egyik fődíját.

„Az Európa emlékezete fesztiválon azokat a filmeket mutatjuk be, amelyek eddig a legnagyobb sikert aratták Gdyniában” – mondta el Golebiewski az európai parlamenti szemle kedd esti megnyitóján. – Azáltal, hogy a két 20. századi totalitarizmus ellen fellépő emberek sorsát nemcsak a lengyel alkotásokban, hanem a hasonló történelmi tapasztalattal rendelkező nemzetek művei révén is bemutatjuk, a résztvevők nemcsak a múltat, hanem Európa jövőjét is szemügyre vehetik” – jelentette ki a lengyel filmrendező.