Muzeális intézmények munkatársainak jelentkezését várják a 14. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia témájához kapcsolódó, múzeumi, illetve múzeumpedagógiai jó gyakorlatok tíz percben történő bemutatására.

A javasolt témák a következők:

  • társadalmi fenntarthatóságot támogató, fiatalokat (középiskolás korosztály, felsőoktatásban tanulók, fiatal felnőttek) is bevonó múzeumi kezdeményezések,
  • múzeumok fiatalokat célzó innovatív fejlesztései (kiállítás, múzeumpedagógiai foglalkozás, applikáció, játék, rendezvény, kiadvány stb.),
  • iskolai közösségi szolgálat múzeumi környezetben,
  • gyakornoki program múzeumokban,
  • múzeumok és a felsőoktatás együttműködése,
  • a fiatal munkaerő megtartása és motiválása a múzeumokban.
A jó gyakorlatok bemutatására a konferencia második napján két párhuzamosan zajló szekcióban kerül sor. 

A jó gyakorlat bemutatása vetített prezentáció vagy interaktív bemutató formájában is történhet. A jó gyakorlatot bemutatók részvétele az Országos múzeumpedagógiai konferencián ingyenes, online regisztráció részükről is szükséges.

A jelentkezési felület itt érhető el, jelentkezési határidő: 2022. szeptember 29-e. A szervezők fenntartják a jogot, hogy a beérkezett szinopszisok közül kiválasszák a konferencián bemutatásra kerülő jó gyakorlatokat.

A 14. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia koncepciója

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási Módszertani Központ (MOKK) 2022-ben immár tizennegyedik alkalommal rendezi meg az Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát, melyre terveik szerint 2022. november 7. és 8. között kerül sor. 

A 2022. évi Múzeumok őszi fesztiválját lezáró országos szakmai rendezvényt Frissek, fiatalok! címmel rendezik meg, reflektálva az idén zajló Ifjúság európai évére is.

A konferencia témaválasztásában illeszkedik a 2022-ben „Ezt mind fenntartjuk!” mottóval szervezett Múzeumok őszi fesztiválja programsorozat gondolatiságához és a „16 + Több mint múzeum” című kiemelt tematikájához is. A témakör arra világít rá, hogy a múzeumok miként képesek kreatívan prezentálni az általuk őrzött kincseket és tudást a fiataloknak, bevonva őket a múzeumi fenntarthatóság átgondolásába.

A konferencia elsősorban a múzeumi szakembereknek (múzeumpedagógusok, múzeumi kurátorok, múzeumi kommunikációval és közönségszolgálattal foglalkozó munkatársak) szól, de a múzeumhasználat iránt érdeklődő pedagógusokat, kulturális intézmények munkatársait és a kulturális turizmus képviselőit is szeretettel várják rá.

A részletes programmal és a regisztrációs felülettel október elején jelentkeznek.

Fotó: Shutterstock