A 13. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciával és a Közösségi Múzeum címek átadásával zárul a 16. Múzeumok Őszi Fesztiválja Esztergomban.

Az idei szakmai konferencia célja az elmúlt rendkívüli időszak múzeumi színtérre vonatkoztatható tanulságainak áttekintése, illetve a rekreációs és kulturális turizmushoz kapcsolódó hazai múzeumi fejlesztések, tendenciák és jó gyakorlatok számbavétele, a szakmai párbeszéd és tudásmegosztás támogatása. A konferencia témaválasztását a koronavírus-járvány hatásai, a múzeumok új típusú szerepvállalása, ebből következően a belföldi turizmus élénkítésének aktualitása is indokolta.

A rendezvény nyitónapján Esztergom
város polgármestere, Hernádi Ádám, a szervező intézmény képviseletében dr.
Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója és a társszervező Duna Múzeum
(Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum) részéről Horváth István intézményvezető
köszöntötték a szakmai közönséget.

A köszöntők után került sor a Közösségi múzeum elismerő cím átadására. Az ünnepélyes eseményen az Emberi Erőforrások Minisztériuma múzeumi főosztálya képviseletében Kassai Hajnal főosztályvezető is részt vett az oklevelek átadásában. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) kezdeményezésére 2019-ben bevezetett elismerést azon muzeális intézményeknek ítélik oda, amelyek dokumentálható módon közösségi részvételi alapon működnek, a múzeumi alaptevékenységükkel összehangolt közösségépítő munkát folytatnak, bevonják munkájukba a helyi lakosságot, a civil szervezeteket és egyéb partnereket. Az elismerő címet, melyet eddig már 33 hazai muzeális intézmény érdemelt ki, idén három intézmény, a Budakeszin működő Punktum Galéria és Műhely Alapítvány, a létavértesi Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény, valamint a csongrádi Tari László Múzeum vehette át.

A díjátadót követő konferencián dr. Ugron Zsolna, a Magyar Turisztikai Ügynökség programigazgatója tartott nyitóelőadást A múzeumok szerepe a hazai kulturális és rekreációs turizmusban címmel. Majd Nagy Magdolna, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatója hívta fel előadásában a figyelmet a Múzeumok Őszi Fesztiváljára mint turisztikai attrakcióra.

A tanácskozás első napja aktuális témákat – így például a családi rekreációt, az Európa Tanács Kulturális útvonalak programját –  érintő plenáris előadásokkal és a Múzeumi szünetelő és ami mögötte van című kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott. A beszélgetésben részt vevő múzeumi szakemberek azt járják körül, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiválja kedvelt Múzeumi szünetelő tematikája milyen tanulságokkal szolgált és milyen kreatív megoldásokat szült múzeumi berkekben. A hétfői konferencianap stílszerűen nyolc különféle esztergomi múzeumi, illetve turisztikai helyszínen zajló fakultatív programmal, köztük tárlatvezetésekkel, múzeumpedagógiai bemutatókkal és helytörténeti sétával zárul.

A konferencia második napján,
2021. november 9-én két párhuzamosan futó szekcióban mutathatják be a múzeumi
szakemberek a konferenciaszervezők által kiírt nyílt felhívásra beküldött jó
gyakorlataikat, melyek változatos módon világítanak rá a múzeum és a rekreáció,
valamint a turizmus kapcsolódási pontjaira.

A kétnapos szakmai konferenciát az esztergomi Szent Adalbert Központban tartják, ahonnan online is közvetítik a programot. Az esemény főszervezője a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, társszervezője az esztergomi Duna Múzeum. Mindkét intézmény 2020-ban maga is elnyerte a Közösségi múzeum címet.