Átadták Tatabányán a újjáépített és kibővített József Attila Megyei Könyvtárat. A Modern városok programban elvégzett beruházás összege megközelítette a hárommilliárd forintot.

A könyvtár céljára használható épületrészek alapterülete megduplázódott, így az 1964-ben emelt épület helyén egy korszerű, 21. századi intézmény jött létre.

Országos viszonylatban egyedülálló szolgáltatások érhetők el az olvasók számára.

Minden könyvet digitális jellel láttak el, így az elektronikus olvasójeggyel együtt egy automatán keresztül egyszerűen, gyorsan kikölcsönözhetők, visszaregisztrálhatók a könyvek.

A felnőttkönyvtár a jelenlegi olvasótermi pavilon kétszintessé alakításával bővült. A földszinten közösségi tér jött létre magazinolvasóval, kávézóval, gyermekkönyvtárral, internetezőasztalokkal. Ott kaptak helyet a beiratkozás és a kölcsönzés helyszínei, valamint a legnagyobb érdeklődésre számot tartó állományrészeket tartalmazó, szabadpolcos olvasóterem.

Az egy légterű helyiség felső szintje a nyugodt olvasás és kutatás tereként működhet. Ide került a helyismereti, a helytörténeti és a muzeális gyűjtemény, valamint egy kutatószoba és a megye könyvtárosainak képzését szolgáló oktatóterem.

Az olvasói térben zene- és médiatárat, valamint internet-hozzáférési pontokat alakítottak ki, valamint megépült egy előadóterem és egy oktatóterem, ahol a könyvtár nyitvatartási idejétől függetlenül szakmai konferenciákat, továbbképzéseket, gyermekfoglalkozásokat és egyéb, a nagyközönség érdeklődésére számot tartó rendezvényeket tarthatnak.

Fotó forrása: Facebook