Több mint 2,8 milliárd forintos beruházással teljesen megújul a nyíregyházi Jósa András Múzeum műemléki épülete, a belső és külső rekonstrukciót is magában foglaló kivitelezési munkálatok várhatóan idén nyáron kezdődnek el, és a tervek szerint 2023 őszére fejeződnek be.

A felújításra, illetve az épület turisztikai jellegű fejlesztésére vissza nem térítendő támogatást nyert el a nyíregyházi önkormányzat, ez a beruházás az utolsó láncszem Nyíregyháza új kulturális negyedének kialakításában. Az önkormányzati tulajdonban lévő múzeumépület rekonstrukciójának tervezése jelenleg is zajlik, a felújítás várhatóan jövő év végére fejeződhet be.

Az 1924 és 1926 között Maróthy Kálmán tervei alapján, neoklasszicista stílusban épített épületegyüttes eredeti funkciója pénzügyi palota volt, a második világháborút követően megyei szakigazgatási szerveknek adott otthont, majd az MSZMP pártbizottságának székházaként működött. A jelenleg több mint egymillió tárgyat őrző Jósa András Múzeum 1974-ben nyitotta meg kapuit ezen a helyszínen, az azóta eltelt időben pedig nem végeztek hasonló jellegű felújítást az épületegyüttesen.

A múzeum a felújítás idejére bezár, a műtárgygyűjteményeket elköltöztetik vagy ideiglenesen máshol helyezik el.

Az idén 153 éves intézményben még soha nem volt hasonló méretű építészeti felújítás. A Terület- és településfejlesztési operatív program kiírásán elnyert pénzből a múzeum két szárnyában, négyezer négyzetméteren kezdődhet el a munka idén nyáron. A megújult épületben tizenöt turisztikai attrakció, modern kiállítóterek és interaktív élményelemek várják majd a látogatókat.

A nyíregyházi múzeum jelenlegi állandó kiállításait január végéig tekinthetik meg a látogatók.

Képek: a Nyíregyházi Görögkatolikus Múzeum felújításának látványterve. Szerzők: Török Dávid és Balázs Mihály