A részt vevő országok között van Magyarország mellett Bosznia-Hercegovina, Csehország, Franciaország, Görögország, Lengyelország, Litvánia, Románia, Olaszország, Ukrajna és Vietnam. „A rendezvénysorozat tettekkel hirdeti a világnak, hogy igazi befogadó nemzet a miénk, a MITEM eltérő kultúrák, művészetek, irányzatok, alkotói hitvallások nagyszerű olvasztótégelye” – mondta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a fesztivál budapesti megnyitóján. Kiemelte: soha nem volt olyan fontos az összetartozás, az összekapaszkodás eszméjét hirdetni, mint most, amikor a világunkat háború szaggatja. A MITEM egy olyan fesztivál, amelyet a háború ellenére és a koronavírus-járvány ellenére is megtartanak – mutatott rá az államtitkár, hozzátéve, hogy

a fesztivál üzenetet visz szerte a világba, és ide hívja a legjobbakat a világból.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója a programok közül kiemelte a Szolidaritási nap Ukrajnáért címmel szervezett eseményt: vasárnap a kijevi Ivan Franko Ukrán Nemzeti Dráma Színház előadásában A boldogtalan című darab tekinthető meg felvételről, és a kijevi Dakh Színház Ukrán tűz című koncertszínházi előadás látható.

„Az ide eljövő társulatok demonstrálják azt, hogy muszáj párbeszédet folytatni” – mondta. Mint hozzátette, az idei MITEM-mel a jövőre Magyarországon megvalósuló színházi olimpiát is beharangozzák.

Idén tovább nyitottak a társművészetek felé.

A cirkuszművészet mellett ezúttal a bábművészet és a táncművészet is megjelenik a programban, a színházi olimpián pedig az összes műfaj bemutatkozik majd.

A megnyitón részletet mutattak be a Nemzeti Színház Theodórosz Terzopulosz rendezésében készülő, Bakkhánsnők című darabjából. Mint a rendező elmondta, az előadásban, amelynek bemutatója május 14-én lesz, nem a klasszikus bakkhánsnők jelennek meg, hanem „menekültek a közelünkben zajló háborúból, de nemcsak abból, hanem a világ összes háborújából. Ezzel az előadással új kérdéseket szeretnénk feltenni, sajnos nem fogunk rá válaszokat kapni” – jegyezte meg a görög rendező, aki Ámor című athéni rendezésével vendégszerepel a fesztiválon.

A cseh Drak bábszínház a nonverbális, bűvészmutatványok sorozatából felépített Georges Mélies utolsó trükkje című alkotással érkezik a MITEM-re, de látható lesz a Bozsik Yvette rendezte, Matei Visniec drámája nyomán készült Bohóc kerestetik című táncszínházi előadás és Valère Novarina Az árnyak játéka című darabja is. Oskaras Koršunovas litván rendező vilniusi színháza először látható a fesztiválon: Viripajev Delhi tánc című művét adják elő, míg a zakopanei Witkacy Színház Stanisław Witkiewicz Egy kétfejű borjú metafizikája című darabját játssza.

Látható Agata Duda-Gratz rendezése a litván Klaipéda Drámai Színház előadásában, és az Emlékszel még Dolly Bellre? című, Kokan Mladenović rendezte produkció, a szarajevói Kamerni Teatar 55 előadása. A fesztiválon Alessandro Serra olasz rendező is részt vesz, Macbettu című előadásával. A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Joël Pommerat Ez a gyerek! című darabját hozza el Budapestre Oleh Melnyicsuk rendezésében. A Tompa Gábor Hamlet-rendezésével megnyílt programsorozatot egy táncelőadás, a Kaleidoszkóp Hommage á Bartók Béla című est zárja.

A MITEM-en május 5-től 8-ig egy különleges vietnami cirkuszi-mozgásszínházi darabot is láthat a közönség. Az A O Show a Fővárosi Nagycirkusznak az állatkert területén felépített óriási sátrában lesz látható.

Nyitókép: jelenet a Hamlet című előadásból. Fotó: Kolozsvári Állami Magyar Színház/Biró István