Azok a közösségi részvételi alapon működő muzeális intézmények, amelyek bevonják munkájukba a helyi lakosságot, civil szervezeteket és egyéb partnereket, idén is megmérethetik magukat és azt, hogy hol tartanak a társadalmiasítás folyamatában.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) ünnepélyes keretek között idén is átadja a Közösségi Múzeum elismeréseket. A kitüntető címet azon muzeális intézmények vehetik át, amelyek „közösségi részvételi alapon” működnek, vagy már letették a „társadalmiasítás” alapjait, azaz bevonják munkájukba a helyi lakosságot, civil szervezeteket és egyéb partnereket. A MOKK 2019-ben kezdeményezte a Közösségi Múzeum elismerés bevezetését a hazai múzeumi világban. A megtisztelő kitüntetést eddig összesen 36 muzeális intézmény vehette át 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben. A díjátadó eseményre  a 2023. évi „Egy a szív, az akarat” mottó jegyében zajló, Közösségek hete keretében tartandó szakmai konferencián kerül sor.

Április 11-ig várják azon, működési engedéllyel rendelkező muzeális intézmények jelentkezését, amelyek tevékenységeit és működését a településük lakói aktívan segítik, pozitív irányba befolyásolják, és mindez meg is jelenik a múzeum dokumentumaiban. A felhívás teljes szövege itt olvasható.

A képen tűzugrás Szent Iván éjjelén a 2020-ban Közösségi Múzeum elismerést nyert Sóstói Múzeumfaluban. Fotó: Balázs Attila / MTI