Már lehet regisztrálni a VI. Mesterségünk címere: múzeum szakmai fórumra, melyet idén a Pest Megyei Levéltárban rendez a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) április 3-án.

Reziliencia – Változás, alkalmazkodás, fejlődés a közgyűjteményekben címmel immár hatodik alkalommal szervezi meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a Mesterségünk címere: múzeum című szakmai fórumát, amelynek idei célja megvitatni, hogy a közgyűjteményekben dolgozók miként válhatnak rezilienssé. Azokat a kompetenciákat állítja a figyelem középpontjába, amelyek képessé teszik a vezetőket és a kollégákat a krízishelyzetek felismerésére és az azokkal való megbirkózásra, ezek a készségek ugyanis fejleszthetőek.

Az elmúlt években tapasztalt válságok, rendkívüli helyzetek megbontották azt a stabilitást, biztonságérzetet, ami addig jellemezte világunkat. A „fennmaradáshoz” elengedhetetlenné vált a rugalmasság, az alkalmazkodóképesség, a folyamatosan változó körülményekhez való igazodni tudás. Felkészülni a változásokra teljességgel nem lehet, azonban fejleszthető az a készség, amely a megfelelő megoldáshoz elvezet. A reziliencia kifejezés azt a mentális képességet jelenti, amelynek birtokában képesek vagyunk megbirkózni az akadályokkal, a nehéz élethelyzetekkel. Fontos szempont az is, hogy a rendkívüli szituációk után miként tudnak az intézmények visszatérni a krízisek előtti, normál üzemeltetésre, és miként tudják harmonizálni a rendkívüli szituációk nyomán kialakított módszereket.

A szakmai fórumra várják a kulturális területen dolgozó szakembereket (a múzeumi dolgozók mellett a levéltári, a könyvtári és a művelődésszervező kollégákat), valamint a pedagógusokat és kulturális rendezvényszervezésben résztvevő munkatársakat.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A részletes program és a regisztrációs felület itt érhető el.

Nyitókép forrása: Gratisography