Még két hétig írható alá a Székely Nemzeti Tanács polgári kezdeményezése, amelyet az őshonos kisebbségek védelmére indítottak. Színház- és társulatvezetők politikai nézetüktől függetlenül egyetértenek abban, hogy támogatni kell a kezdeményezést, és az indítvány aláírására biztatnak az Írdalá.hu weboldalon.

A petíció aláírói között szerepel Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, Máté Gábor, a Katona József Színház direktora, Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház vezetője, valamint Pintér Béla, a Pintér Béla és Társulata alapító vezetője.

Vidnyászky Attila nemcsak beregszászi származása miatt csatlakozott, hanem mert úgy véli, már rég megérett a helyzet arra, hogy végre tisztességes törvényi hátteret teremtsenek a kisebbségeknek: „Számomra nem volt kérdés, hogy csatlakozom az aláírásgyűjtéshez, és nemcsak azért, mert Beregszászról származom, hanem mert rég megérett a helyzet arra, hogy végre tisztességes törvényi hátteret teremtsünk a kisebbségeknek. Érthetetlen, hogy eddig nem lettek rendezve ezek a kérdések. Ennek többek között az lett az eredménye, hogy Ukrajna egyszer csak úgy dönt, hogy kijelenti a magyarokról: nem őshonos kisebbség. Trianon óta azt látjuk, hogy megalázóbbnál megalázóbb, nyílt és kevésbé nyílt igyekezetek történtek a kinti hatalom részéről a megszüntetésünkre. Muszáj túllépni a gyűlölködő világ realitásán. Saját magunkról, a jövőnkről van szó a külhoni magyarokat illetően: nem lehet kérdés, hogy aláírjuk-e a kezdeményezést” – tette hozzá az igazgató.

Máté Gábor szerint ehhez az ügyhöz mindannyiunknak van köze, és ritka a mai Magyarországon az ilyenfajta konszenzust teremtő kezdeményezés: „Van egy olyan oldala is, hogy a szétszakított országrészeknek kell segítenünk, ami nem túl nagy dolog a részünkről, csupán egy aláírás. Fontos, hogy politikamentesnek érzem: nem az örökös magyar gittrágásról szól, hanem egy olyan ügyről, amelyhez mindannyiunknak van köze. Nem jellemző a mai Magyarországra az ilyenfajta konszenzust teremtő kezdeményezés. Aggódva figyeltem a katalán ügyeket is mint lelkes Barcelona-szurkoló. De a fontosabb, hogy olyanokról van szó – a székelyekről -, akikhez valamilyen mértékben köt a sorsom” – fogalmazott.

Jordán Tamás pedig arról beszélt, hogy erdélyi útjai során töltődött fel és érezte meg, hogy jó magyarnak lenni: „Nem bírom már a politikai csetepatékat. Bármilyen kisebbségről van szó, mindig odaállok. A székely ügy egészen közelről érint: négy vagy öt alkalommal tettünk túrát a Kaláka zenekarral és Sebő Ferenccel Erdélyben, ahol jómagam verseket mondtam. Mindig megrendített, hogy idegen közegben, ellenséges szándékok mellett hogy őrzik a kultúrájukat”.

A függetlenek részéről pedig Pintér Béla is megszólalt a kérdésben: „Sok-sok szál fűz a Székelyföldhöz, munkásságom nagyban építkezik Székelyföld népi kultúrájából. Természetesen sok barátot, kollégát tudhatok magaménak közülük. Jelen korunk kegyelmi pillanata, hogy közösen, politikai nézetektől függetlenül támogatjuk ezt az ügyet. Lelkiismereti kérdés mindannyiunknak, akik a magyar kultúrában létezünk, hogy segítsünk most az aláírásunkkal” – mondta a színész-rendező.

Forrás: Magyar Nemzet