Idén ötödik alkalommal írta ki a Ludwig Múzeum a díjpályázatot, amelyre olyan múzeumpedagógusok, pedagógusok, művészek, művészettörténészek, kurátorok jelentkezését várta, akik a saját területükön az elmúlt időszakban sokat tettek a kortárs képzőművészet közvetítéséért és népszerűsítéséért.

Az idei téma a gondoskodás volt, kapcsolódva a Ludwig Múzeum ez évi kerettémájához és a Vigyázat, törékeny. Handle with care című kiállításhoz. A benyújtott pályázati projekteknek a kortárs képzőművészet átgondolt, progresszív, jól adaptálható módszerekkel való közvetítése, interpretációja, pedagógiai megközelítése mellett kiemelt szerepet kellett kapnia az elesettek, a rászorulók, a sajátos élethelyzetben lévők támogatásának akár tematikai, akár konkrét cselekvések, akciók formájában, ugyanakkor fontos szempont volt, hogy a gondoskodás jelentésköre a szociális és kulturális szféra más területeire is kitágítható legyen.

A prezentációk során a pályázóknak lehetőségük volt meghallgatni egymást, kérdéseket tehettek fel egymásnak, ezáltal is elmélyítve szakmai kapcsolataikat.

A 2023. évi ARTtransfer díjazottja Versényi Anna debreceni iskolapszichológus, aki KÉPesek című, hátrányos helyzetű kamaszok számára szervezett, a mentális egészség helyreállítását célzó művészeti programjával érdemelte ki az elismerést.

A KÉPesek olyan komplex, lelki egészségmegőrző és kreativitást fejlesztő, divergens tanulási módszereket is érintő egy éves kurzus, amely a kortárs művészetek beemelésével zajlik.

A zsűri kiemelte, hogy a szakember tevékenysége során példaértékűen építi be a kortárs művészetet az önismereti és más problémás esetekkel foglalkozó klienseinek munkájába. Tevékenységében remekül érvényesül az az elmélyült szakmai gondolkodás, amit minden szakmabeli szeretne elérni.

A szakmai grémium két további pályázatot emelt ki. Somogyi Zsuzsanna ROM projektjében egy zsámbéki rom feldolgozásán keresztül, kamasz diákokkal közösen jutott el progresszív megoldásokig és a tematikus Mind Boxok elkészítéséig. Garami Gréta, a Deák 17 Galéria igazgatóhelyettese munkájában azt értékelte a zsűri, hogy annak ellenére, hogy egy ifjúsági és gyermekgalériát vezet, képes volt nyitni a demenciával élő idősebb korosztály irányába, együttműködve a gödöllői idősotthonnal, illetve a nőművészeten keresztül valósított meg olyan elmélyült foglalkozásokat, ahol emlékképek előhívása, érzékszervek stimulálása biztonságos környezetben valósult meg. A díj összege 300.000 Ft.

A második fordulóba bejutott pályázók oklevélben és a Ludwig Múzeum kiadványaiból álló könyvjutalomban részesülnek. A díjátadást követően a Ludwig Múzeum a második fordulóba bejutott pályázati anyagokat elérhetővé teszi a díj honlapján.

További részletek itt.

Forrás és fotó: Ludwig Múzeum