A Magyar Állami Operaház keretei között működő intézmény tanulóinak képviselői, a fiatalok szülei attól tartanak, hogy egy esetleges főigazgató-váltás után veszélybe kerülhet a száznegyven növendék balettoktatása.

Az ügy előzménye, hogy 2023. március 17-én interjú jelent meg az Indexen Fodorné Molnár Mártával, a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) rektor asszonyával, aki többek között azt nehezményezte, hogy a náluk végzett növendékek nem kapnak lehetőséget az Operaházban: „Az egyetemi képzés magas színvonalát és piacképességét mutatja egyrészt, hogy a hallgatók több mint 90 százaléka a végzettségének megfelelően tud elhelyezkedni. Másrészt a versenyeredmények: az elmúlt évben hat professzionális nemzetközi versenyen közel 70 nevezésünk volt, és 24 helyezést értek el a klasszikus balett szakirány hallgatói. (…) Tehát amikor van megfelelő minőségű végzős magyar hallgató, akkor nagyon szomorú, hogy a legjobbakat a Magyar Állami Operaház nem szerződteti. Hiszen, ha ezek a hallgatók sorban nyerik a nemzetközi balettversenyeket, ha megfelelnek Európa nagy együtteseiben, akkor szerintem a Magyar Állami Operaházban is megállnák a helyüket.”  Szerinte a Magyar Táncművészeti Egyetem professzionális képzését sem lehet egy amatőr, fizetős tanfolyammal (a Magyar Nemzeti Balettintézettel – a szerk.) összehasonlítani.

Néhány napra rá a Magyar Nemzeti Balettintézet (MNBI) balettmestere, Dmitrij Taraszovics Kirejko nyílt levélben reagált az interjúra. Véleménye szerint a nézők soha nem a táncosok papírjára kíváncsiak, hanem a teljesítményükre (az MNBI nem jogosult diploma kiadására – a szerk.). Egyúttal felhívta a figyelmet neves oktatógárdájukra és arra, hogy növendékeik milyen jelentős nemzetközi sikereket érnek el. Példaként hozta fel többek között a tízéves Pollák Julianna Évát, aki a Youth America Grand Prix párizsi elődöntőjén ért el első helyezést.

Az interjúra a Magyar Állami Operaház kommunikációs osztálya is válaszolt. Szerintük nem szerencsés, ha egy állami intézmény a sajtóban valótlanságokat állít a másikról. Mint írták, örömmel adnak lehetőséget az MTE-növendékeknek előadásaikon, és egyben helyet is biztosítanak az év végi vizsgáikhoz. Arra is felhívták a figyelmet, hogy az elmúlt hét évben több mint húsz balettintézetist emelt át saját soraiba az MTE.

A történet újabb fordulata, hogy az MNBI növendékeit képviselő szülők – Pais Mónika, Pollák-Berkes Judit és Steiner-Isky Annamária, az Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány kuratórium elnöke – levélben keresték meg Csák János kulturális és innovációs minisztert. A szerkesztőségünkhöz is eljuttatott levélben a szülők meglepetésüknek és aggodalmuknak adtak hangot azon információk miatt, amelyek a médiában láttak napvilágot az MNBI jövőjét illetően. Attól tartanak, hogy egy esetleg főigazgató-váltás miatt veszélybe kerülhet az intézmény. „Értetlenül állunk azon jelöltek pályázataiban megfogalmazott tervek előtt, miszerint meg kívánják szüntetni a Magyar Nemzeti Balettintézetet. Talán ők nem látták az Operaház balettnövendékeinek táncát?”

Levelükben hosszan sorolják a 2016-ban létrehozott Balettintézet eredményeit és a duális rendszerű oktatás magas színvonalát. Az évszázados hagyományokra és világhírre visszatekintő orosz Vaganova képzés Magyarországon csak itt érehető el. A szoros szakmai és baráti közösségként működő rendszerben 4–18 éves kor között folyik a képzés, nyolc évfolyamban. A növendékek gyakran lépnek fel az Opera produkcióiban, és jelentős nemzetközi versenysikereket értek már el. „Az itt tanuló gyermekek hosszútávon és elhivatottan a magyar balett világában képzelik el jövőjüket. 100% magyar képzés, elsöprő nemzetközi sikersztori. Garázstanfolyamból a világszínvonalig. Ez a Magyar Nemzeti Balettintézet elmúlt hét esztendejének mérlege. Büszkék vagyunk minderre!” – írják, és jóhiszemű, felelősségteljes megfontolásra kérik Csák János minisztert.

A Magyar Állami Operaház főigazgatói kinevezéséről várhatóan május végén születik miniszteri döntés. Előzetesen szakmai bizottság hallgatta meg a tizenegy pályázót, amely az index információi szerint Kesselyák Gergely karmestert, Miklósa Erika operaénekest és Vadász Dániel kulturális menedzsert javasolta a posztra. A kinevezett főigazgató 2023. augusztus 1-től 2028. július 31-ig tartó időszakra kap megbízatást.

Fotó: Kummer János / Magyar Nemzeti Balettintézet