A Tegnap.ma irodalmi portál gálaestet tartott, amelyen első alkalommal adták át a lap díjait: Zsille Gábor József Attila-díjas költő, író, műfordítónak és Nagy Erika felvidéki magyar írónak. Az eseményen az alapítók mellett beszédet mondott Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke.

„Elismerésre és főhajtásra méltó az a kezdeményezés, amit Döme Barbara és Király Farkas a Tegnap.ma portállal csinál. Felismerték azt, hogy van egy hiátus ebben a szakmában, mégpedig az, hogy hosszú távon és szisztematikusan rögzítsék a kortárs magyar írókat, költőket hangban, képben, alkotásaikkal együtt. Az ő kitartó, sziszifuszi munkájuknak köszönhetően összeáll egy olyan archívum, nemzeti közkincs, amit nemcsak mi magunk fogunk használni, hanem reménységünk szerint az utókor is” – hangsúlyozta Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke a Tegnap.ma irodalmi és kulturális portál hétvégén megtartott gáláján.

A Tegnap.ma portált két éve alapította és indította útjára Döme Barbara író és Király Farkas József Attila-díjas író, költő. Az általuk megálmodott irodalmi díjat most először adták át. A díjazottak személyére a Magyar Írószövetség és a határon túli írószervezetek tettek javaslatot. Ennek alapján az elismerést Zsille Gábor József Attila-díjas költő, író, műfordító és Nagy Erika felvidéki magyar író kapta irodalomszervezői tevékenységért.

A lap alapítói elmondták, hogy a Tegnap.ma portálon jelenleg mintegy kétszáz kisfilm érhető el, amelyeken kortárs írók, költők saját alkotásaikat adják elő, és ez az archívum folyamatosan, hetente két videóval bővül. A szerzők között számos Kossuth-, Magyarország Babérkoszorúja- és József Attila-díjas szerző megtalálható, de a tehetséges fiatal alkotók is szerephez jutnak.

Az alapító főszerkesztők úgy vélik, hogy nemcsak egy fontos és egyedülálló irodalmi archívumot építenek, hanem kortörténetit is, hiszen az alkotásokon keresztül a jövő nemzedéke széles spektrumú képet kap majd arról, mi zajlott az adott korszakban Magyarországon. Fontos cél továbbá, hogy a fiatalokat a kisfilmeken keresztül rávezessék az irodalom, az olvasás szeretetére. Az alapítók oktatási segédanyagként is ajánlják a Tegnap.ma portált. Elmondták, hogy az elmúlt két esztendőben bejárták a Kárpát-medencét Budapesttől Erdélyig, Felvidékig és Délvidékig, hogy minél több emberrel megismertessék a kortárs magyar irodalmat, ezáltal ápolhassák és életben tarthassák a magyar nyelvet.

Nyitóképen az alapítók, Döme Barbara író (bal szélen) és Király Farkas (jobb szélen) József Attila-díjas író a díjazottak, Nagy Erika felvidéki magyar író és Zsille Gábor József Attila díjas költő, műfordító társaságában. Fotó: Székelyhidi Zsolt