„A magyar történelem egyik csodája, hogy a közös cél különleges rangra emelte a közös munkát" − utalt az 1948-49-es forradalom és szabadságharc idején a hátországban feladatot teljesítők munkájára a köztársasági elnök az Országházban, a március 15-e alkalmából odaítélt Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend Középkeresztjének ünnepélyes átadásán.

Az ünnepélyes díjátadóra idén nem a megszokott napon, március 15-én kerül sor, hanem a következő nemzeti ünnep küszöbén.

Áder János kifejtette, 1848-49 hősei között ott vannak mindazok, akik az új országgyűlésben megalkották a nemzeti önállóság törvényeit, akik nagyon rövid idő alatt a semmiből vadonatúj közigazgatást hívtak életre, nemzeti honvédsereget állítottak fel, akik saját közoktatást szerveztek, utakat építettek. 1848-49 története csordultig teli olyan emberi teljesítményekkel, amelyeken, még ennyi idő távlatából is, „megállhat a világ szeme". És emberekkel, akik becsületes, elsőrangú munkával tették a dolgukat.

A nemzeti ünnep alkalmából kitüntetettek teljesítménye ugyanúgy gazdagítja az életünket, mint a történelmi hőstettek, az emlékké nemesült áldozatok, hiszen pontosan úgy tanítanak, gyógyítanak, fejlesztenek, szolgálnak, gyönyörködtetnek, kutatnak, szerveznek, szerkesztenek, ahogy tették ezt mindig a legjobbak − méltatta a díjazottakat Áder János.

Kossuth-díjasok:

ÁCS MARGIT József Attila-díjas és Babérkoszorú díjas író, műkritikus, szerkesztő,
BERCZELLY ISTVÁN Liszt Ferenc-díjas operaénekes, kiváló és érdemes művész,
DÖRNER GYÖRGY színművész, kiváló és érdemes művész,
ERDÉLYI TIBOR Erkel Ferenc-díjas táncművész, koreográfus, fafaragó népi iparművész, érdemes művész, a népművészet mestere,
HALMY MIKLÓS Munkácsy Mihály-díjas festő-, szobrász- és grafikusművész,
KÁEL CSABA Nádasdy Kálmán-díjas rendező, érdemes művész, a Müpa vezérigazgatója,
KEPENYES PÁL ötvös- és szobrászművész,
KODOLÁNYI GYULA József Attila-díjas költő, műfordító, irodalomtörténész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja,
KOLONITS KLÁRA Liszt Ferenc-díjas operaénekes,
LADÁNYI ANDREA Liszt Ferenc- és Harangozó Gyula-díjas balettművész, koreográfus, érdemes művész, színész, rendező,
LOVAS ILONA Ferenczy Noémi-díjas képző- és textilművész, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja,
SÁRKÖZI MÁTYÁS József Attila-díjas író, kritikus, műfordító, szerkesztő,
SKARDELLI GYÖRGY Ybl Miklós-díjas építész, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja,
SOLYMOSI ZOLTÁN Harangozó Gyula-díjas táncművész részére,
SUNYOVSZKY SYLVIA Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész,
SZOMBATHY GYULA Jászai Mari-díjas színművész, kiváló és érdemes művész,
VÁRJON DÉNES Liszt Ferenc-díjas zongoraművész,
A KALÁKA EGYÜTTES TAGJAI.

Széchenyi-díjasok:

BERLÁSZ MELINDA Szabolcsi Bence-díjas zenetörténész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja Zenetudományi Intézetének nyugalmazott főmunkatársa.
KISS GY. CSABA József Attila-díjas irodalomtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézete Művelődéstörténeti Tanszékének címzetes egyetemi tanára