Rangos külföldi és hazai tájépítészek részvételével rendezik meg a „Díszes haszonkertek – Várak, paloták, kastélyok, udvarházak, egyházi központok kertörökségének múltja és jövője” című nemzetközi konferenciát április 21. és 23. között a Várkert Bazárban.

Világviszonylatban is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a kulturális örökségünk részét képező történeti és történeti értékű kertek, azon belül is a díszkertek, díszes haszonkertek megőrzése, felújítása, fenntartása, az itt létrejövő termékek hasznosítása. A kertturizmus fellendülésén túl mindebben szerepet játszik a helyben lakók és önkéntesek bevonása révén a dísz- és kastélykertek közösségépítő és megtartó szerepe is.

A nemzetközi konferenciát a Magyar Kertörökség Alapítvány a Budavári Palotanegyed megújításáért felelős Várkapitánysággal együttműködésben szervezi.

Az esemény célja, hogy körbejárja a nagyvárosok, a történelmi központok vár- és palotakertjeinek kutatási, tervezési dilemmáit, a fenntartás és üzemeltetés, az oktatás és önkéntesség, a kertész életpályamodell időszerű kérdéseit, valamint a kertprogramok tematikájának és gyakorlatának, ökológiai fenntarthatóságának legújabb trendjeit. A konferencia szakmai partnere a Magyar Tájépítész Szövetség és a MATE Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet.

Az eseményen résztvevőként és előadókként jelen lesznek a kertörökség elismert hazai és nemzetközi szakemberein túl olyan rangos szervezetek vezetői,

mint az International National Trust Organisation, a European Route of Historic Gardens, a Fondazione Benetton Studi Ricerche, illetve részt vesz a konferencián a világhírű firenzei Boboli-kert igazgatója, Bianca Maria Landi, valamint Maria Matos Silva, a portugál Történeti Kertek Egyesületének elnöke. A fenntartható kertörökség érdekében a tervek szerint a résztvevők egy közös memorandumot is megfogalmaznak, amelyet alapdokumentumként használhatnak a kertörökséget nemzeti és uniós szinten szabályozó jogalkotók.

Az esemény szervezője a Magyar Kertörökség Alapítvány a Várkapitánysággal együttműködésben.

Az eseményen a szakembereknek szóló eszmecseréken túl a kertörökség iránt érdeklődő nagyközönségnek is szerveznek programokat.

A konferencia ideje alatt ingyenesen látogatható az a kiállítás, amely Kesselyák Rita grafikusművész munkáit vonultatja fel a magyar és nemzetközi vár- és kastélykertek jó példáiból. Látható lesz a tájépítész hallgatók témában folytatott kutatását bemutató poszterekből álló kiállítás is. Április 21-én este pedig Borbás Marcsi Prima Primissima díjas szerkesztő, műsorvezető és Ambrus Lajos József Attila- és Berzsenyi-díjas író beszélget a kertről és a magyar kertörökség művelődéstörténeti szerepéről a Várkert Bazár rendezvénytermében. Az esten fellép Istvánfi Balázs és Németh András, a népzenészek 16. és 17. századi történeti magyar dallamokat adnak elő dudán és tekerőlanton. Szombaton ingyenes családi programok várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban.

Nyitókép: a konferencia plakátja