A Nemzeti kastélyprogram és a Nemzeti várprogram első ütemében 60 milliárd forint ráfordításával 30 műemlék, 18 kastély és 12 vár nyeri vissza régi szépségét – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Bajnán.

Gulyás Gergely a bajnai Sándor–Metternich-kastély ünnepélyes átadásán elmondta: a kastélyfelújítási projekt, amely több mint 2,28 milliárd forintból valósult meg 2018 és 2021 között, egyszerre műemlékvédelem, gazdaságfejlesztés és közösségépítés.

Hozzátette, a beruházásokkal nemcsak régi szépségüket nyerik vissza történelmi épületeink, hanem új funkciókkal is gazdagodnak, hogy adottságaikhoz méltó módon megfeleljenek a mai kor turisztikai igényeinek.

Virág Zsolt, a Nemzeti kastélyprogram és a Nemzeti várprogram miniszteri biztosa arról beszélt: ahhoz, hogy ez a kastély a mostani állapotába kerüljön, nagyon hosszú utat kellett bejárni. Az épület 46 évig funkció nélkül állt, nem volt fűtve, nem használták. Megjegyezte, hogy a kastély reneszánsz alapokon nyugvó épület.

Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az európai uniós támogatás összege 1,723 milliárd forint volt, amelyhez a magyar kormány 557 millió forintot tett hozzá.

Az előkészítési munkálatok 2016-ban kezdődtek meg, a kastély felújítása és a kiállítás berendezése pedig 2018 és 2021 között valósult meg.

Fotó: MTI/Kovács Attila